sobota 11. dubna 2009

Jaunty za dveřmi aneb shrnutí novinek v přicházejícím Ubuntu 9.04

Po delší odmlce se opět vracím k informacím o chystanému Jauntymu. Od mého posledního článku vyšly dvě poslední Alpha verze a také Beta. Ta by již měla být co se týče vlastností a funkcí finální a určená pouze k otestování a opravě chyb.

Alpha5 a Alpha6 přinesly tyto změny:
  • Gnome 2.26 - (mělo by být jedním z posledních, ne-li poslední z dvojkové řady a měl by následovat vývoj Gnome 3 ve znamení evoluce - ve skutečnosti 2.3, jak bývá u Gnome narozdíl od KDE zvykem)
  • Zcela nové a pěkně zpracované systémové notifikace - více na screenshotech např. zde
  • Nové notifikace vypnutí a restartu s odpočítáváním - např. tento screenshot


Beta verze přinesla slibované a netrpělivě očekáváné změny vzhledu:
Pár doplňujících poznámek:
V Canonicalu se také velmi snaží o zlepšení podpory spánku a probuzení na noteboocích, když přivřete a otevřete víko - takže kdo chce přispět, neváhejte a testujte dle tohoto návodu - chvályhodné:-). Ext4 opravdu nebude jako implicitní souborový systém, jak od začátku naznačovaly vývojové verze. Co se týká možnosti zapnout šifrování Home složky již v instalátoru (objevila se v Alpha3) vypadá to, že z instalátoru zmizela.

16. dubna se dočkáme již Release candidate a 23. dubna finální verze. Těší mě, že Canonical splnil své sliby a oceňuji jeho snahu zejména v oblasti notifikací.

Až doposud jsem sice výhradním uživatelem Gnome, ale chystám se vyzkoušet na ostro svou první verzi Kubuntu 9.04. Věřím, že KDE4 udělalo v použitelnosti a stabilitě kus dobré práce. Mé dojmy z (K)Ubuntu 9.04 po jejich finálním vydání určitě najdete na tomto blogu.

Pokud vládnete angličtinou na velmi dobré úrovni, můžete se mrknout na rozhovor s Markem Shuttleworthem věnovaný právě Jauntymu a dalším směřování Ubuntu.



Žádné komentáře:

Okomentovat