úterý 21. dubna 2009

Jak v Ubuntu stahovat z Rapidshare efektně a efektivně

Uvědomil jsem si zajímavou věc. V minulém roce jsem tu psal o tom, jak stahovat z Rapidshare pomocí šikovného scriptu pomocí terminálu. Už nějakou dobu tento script nepoužívám, protože existuje mnohem elegantnější a efektivnější způsob. Script měl hned několik nevýhod:


  • nutnost přidávat link po linku do terminálu anebo sypat linky do textového souboru a ten načíst pomocí parametru scriptu,
  • obtížnou správu hesel prémiového účtu,
  • nemožnost přerušit stahování a později znovu navázat v místě přerušení, nemožnost v průběhu stahování přidávat soubory do fronty,
  • a v neposlední řadě omezenost pouze na Rapidshare a nehezký vzhled.
Narazil jsem na program Tucan, který všechny tyto nevýhody eliminuje a přidává toho hodně navrch. Aktuálně je sice dostupný zatím jen v Alpha verzi (aktuálně 0.3.7), nicméně kromě dosud neimplementované (ale plánované) funkce Upload obsahuje vše co potřebujete a podporuje kromě Rapidu i služby mě neznámé:


Tlačítko "Hledat" slouží k vyhledávání updatů nastavení služeb anebo nově podporovaných služeb. "Informace" pak k nastavení účtu.


Tucan je naprogramován v Pythonu, je proto nenáročný na paměť a velmi rychlý. Instalační balíček má jen pár set kilobytů. Program je, jak vidíte na screenshotu co se týče jazyků, trošku kočkopes, některá tlačítka jsou v češtině a zbytek v angličtině. Čeština v nastavení chybí, musíte si vystačit s angličtinou anebo slovenčinou. Musím ale říct, že ovládání je natolik intuitivní, že si s angličtinou vystačíte.

Nastavit si v programu můžete krom zmíněného prémiového účtu (stahovat umí i bez něj), také počet souborů, které bude Tucan stahovat najednou. Pokud nastavíte jeden, bude je řadit pěkně do fronty. V pokročilém nastavení můžete volit proxy, pamatování minulých "sessions" a také třeba minimalizaci do tray.

Vlastní okno aplikace je přehledné - stačí klepnout na "Add download", pak vložit všechny linky najednou, tlačítkem "check links" zkontrolovat jejich dostupnost a už stahujete.


Kromě Tucana existuje i komplexnější program jDownloader, který jsem zatím neměl možnost vyzkoušet. Odrazuje mě na něm však skutečnost, že je naprogramovaný v Javě (potenciálně pomalost, neohrabanost a velké paměťové nároky - jen instlační balíček má kolem 10 mega. Kromě toho všechny funkce, které potřebuji, obsahuje Tucan.

Se svými zkušenostmi s jDownloaderem, případně pokud víte o nějaké podobné a kvalitní aplikaci, se můžete podělit v diskusi.

Download:

2 komentáře:

  1. Chcete stahovat pohodlně z rapidshare.com? Poté vyzkoušejte rapidzasms, který Vám toto umožní viz odkaz http://rapidzasms.cz/cz/uvod.html?partner=16637 , můžete stahovat neomezeně,nejste omezeni žádným limitem,bez čekaní-nemusíte čekat ve frontě,než se stáhne váš soubor,Kredity mají neomezenou platnost,Vysoká rychlost stahování a v neposledním možnost navazování nedostahovaných souborů. Vyzkoušejte to, stačí si jen zakopupit kredity platbou přes SMS nebo převodem z účtu nebo paypal.com a už stahujete. Za 10Kč si můžete stáhnou 500MB,za 30Kč 2 000 MB,za 99Kč již 10 000 MB,či 50 000 MB za 200Kč a mnoho dalších možností.Přeji mnoho štěstí stahování z rapidshare.com

    OdpovědětVymazat
  2. Tucan je naprogramován v Pythonu, je proto nenáročný na paměť a velmi rychlý.

    Ehm to mi sedí spíš k C/C++ a podobně...
    Ale v porovnání s java to sedi...

    Jinak tu je ještě FreeRapid(ne jenom rapid), také v java...

    OdpovědětVymazat