úterý 14. dubna 2009

Recenze - Avast! Antivirus Home Edition for Linux

Distribuce Linuxu obvykle nejsou terčem žádných virových infekcí a dovolím si trvdit, že i díky systémové architektuře, která jim dává je velmi málo prostoru realizovat své škodlivé aktivity. Dalším důvodem je stále menší podíl Linuxu, který znamená zbytečnou snahu programátorů takových zlovolných programů. Možná se nad titulkem někdo podiví, proč se tedy rozepisuji o antivirovém programu. Inu má to dva důvody. Tím prvním je přirozená zvědavost a tím druhým možnost využívat antivir pro testování Windows partitions při použítí dualbootu a případně přenášení souborů mezi PC s Windows a linuxovou distribucí s cílem zabránit šíření virů.

Proč jsem si vybral za cíl zrovna Avast!? Osobně mám s tímto programem výborné zkušenosti na Windows a tak jsem chtěl vyzkoušet jak je na tom s uživatelským rozhraním a použitelností v Ubuntu. Na stránkách Alwilu je možné vybrat ze tří variant - rpm balíčku, deb balíčku a komprimovaného TAR GZ. Debianí balíček má okolo 27 MB, což není mnoho, vemete-li v potaz, jakou část z ní tvoří virová databáze. Testovaná verze programu je 1.3.0-2 na Ubuntu 8.10.

Instalace proběhla dle očekávání v pořádku. Po prvním spuštění je nutné zadat sériové číslo, jinak je program nefunkční. Windows verze be zadání sériového čísla fungují dva měsíce, takže máme tu první i když ne tak důležitý rozdíl. V rozporu s informací na webu je program v češtině bez nutnosti úprav. Rozhraní programu je omezené pouze na základní volby a působí značně jednoduše. V základním okně je vidět verze databáze, která v mém případě byla již tři měsíce stará, neváhal jsem tedy a stiskl tlačítko "Aktualizovat databázi". Bohužel jaké bylo mé zklamání, kdy po této akci program spadnul a v dalších pokusech střídavě padal anebo hlásil nedostupnost serveru. Až přibližně na desátý pokus se podařilo databázi stáhnout, hmm. Možná tam byl i důvod v té chvíli s nestabilním internetovým připojením, ale padat by program v těchto případech nemusel. V nastavení je možné zatrhnout aktualizaci ruční, automatickou anebo možnost upozornit na novou verzi. Automatická aktualizace funguje tak, že při každém spuštění vyhledává a aktualizuje, žádná práce v pozadí jak to bývá u Windows verze.

Asi desátý úspěšný pokus o aktualizaci:-)

Nyní k možnostem skenování - tady program nabízí rychlý, standardní a důkladný scan a také možnost testování uvnitř archivů. Při výběru cíle skenování můžete vybrat ze tří voleb - Home složka, Celý systém a Vybrat adresáře. Rychlost skenování je poměrně dobrá, neukazuje však průběžný čas. Ve výsledcích jej oznámí spolu s velikostí testovaných souborů, jejich počtem a počet infekcí.

Na závěr se tedy pokusím shrnout klady a zápory programu:

+ Jeden z mála antivirů pro Linux
+ Zdarma, pouze nutná registrace
+ Plná lokalizace do češtiny včetně nápovědy, tudíž pravděpodobně jediný antivirus pro Linux v češtině
+ Rychlost skenování

- Alespoň u mne pády programu a občasné problémy při ručních aktualizacích virové databáze
- Spartánský vzhled

Download:

Žádné komentáře:

Okomentovat