čtvrtek 22. dubna 2010

Kubuntu 10.04 beta2 - zkušenosti po týdnu používání

Abych si zkrátil čekání na finální verzi Ubuntu 10.04, rozhodl jsem se vyzkoušet po delším čase zase trochu něco jiného. Kubuntu jsem už jednou testoval - 9.04 a nebyl jsem z něj kdovíjak nadšený. Beta1 Ubuntu jsem zkoušel pouze v režimu LiveCD, kdežto v případě beta2 Kubuntu jsem zvolil ostrou čistou instalaci. Dokáže odhalit totiž mnohem více. Tu jsou moje postřehy (nehodnotím ale podrobně samotné KDE a jeho typické aplikace):

Část první - LiveCD/instalace

LiveCD z mě neznámých důvodů nenabootoval vůbec do grafického režimu. Nejsem žádný guru, hláškám jsem moc nerozuměl. Divné ale je, že když jsem zvolil instalaci a tu jsem pak následně zrušil, systém normálně do KDE bez problému najel.

Vlastní instalace pak proběhla na mém hardwaru naprosto bez problému.


Část druhá - nastavení proprietálních balíčků (uzavřených kodeků apod.)

Tato část probíhala částečně bez problému. Flash byl první věci, kterou jsem nainstaloval - a to přímo ze stránek Adobe. Po prvním spuštění Amaroku/K3B vyběhne nabídka kodeků, které budou potřeba - stačí zaklikat (nabízí právě i Flash) a je to hotové, paráda!



Teď k té problémovější části - jelikož používám internetové bankovnictví, neobejdu se bez Javy. Otevřel jsem KPackageKit (obdoba Synapticu) a označil k instalaci dva balíčky sun-java6-jre a sun-java6-plugin. Bohužel instalace zkončila chybovou hláškou o poškozených závislostech. Jinými slovy KPackageKit nainstaloval plugin bez závislostí. Poté mi zahlásil, ať zkusím Synaptic a vyřeším závislosti - jak vtipné, když nejde nic instalovat:-). Nakonec jako vždy pomohl terminál - sudo apt-get remove sun-java6-plugin, tj. balíčky jsem odebral a pak znovu nainstaloval ručně přes terminál. Tento stejný problém jsem zažil tedy podruhé (již na 9.04). Z toho vyvozuji, že se nejedná pouze o chybu této vývojové verze. Radím přidat a používat Synaptic (připravte se na to, že do KDE vzhledově nezapadá a je doslova odporný, nicméně je na něj opravdu spoleh), zkušenějším rovnou terminál.

Část třetí - nastavení proprietálních ovladačů (nVidia/ATi)

Vše proběhlo dle očekávání na jedničku s hvězdičkou. Akcelerace funguje bez problémů.



Část čtvrtá - UbuntuOne/UbuntuOne Music Store

Kubuntu ani ve verzi 10.04 neobsahuje standardně desktopovou aplikaci pro UbuntuOne, i když nativní verze je ve vývoji. S UbuntuOne Music Store je to horší - přestože byl přislíben plug-in pro Amarok, nevidím to nijak růžově kvůli podmínkám, které si vývojáři Amaroku kladou (otevřený formát ogg, podíl na tržbách). Takže zbývá bohužel prozatím "pouze" možnost doinstalovat nativní aplikaci pro Gnome - Banshee/Rhytmbox. Návod na instalaci aplikace pro UbuntuOne pod KDE třeba zde.



Část pátá (závěrečná) - uživatelská přívětivost

KDE ve verzi 4.4.2. je opravdu dost dobře použitelné prostředí. Je to něco jiného než Gnome, má svoje výhody v nabídce propracovaných programů (Amarok, K3B, Krusader to jsou opravdu top linuxové aplikace). KDE je velmi rychlé (a to mám tři nebo čtyři roky starý notebook), možná i svižnější než Gnome a přitom "skelně" pohledné. Někomu se může zdát až příliš podobné Windows. Plasmoidy jsou věc, na kterou je potřeba si zvyknout.

Instalace aplikací není zdaleka tak jednoduchá a příjemná jako v Ubuntu - KPackageKit je vlastně obdoba Synapticu (a to ještě navíc bohužel poněkud problémová), která obsahuje seznam balíčků (s popisem) tříděné do kategorií. Žádný Software center (one-click install) to ale rozhodně není.



Musím kladně ocenit systémové notifikace, na tom je znát opravdu dobrá práce vývojářů, stejně jako snadný přístup k Home složce. Uvědomuji si také, že je konečně Firefox pořádně provázaný s KDE. V 9.04 např. pokud jsem si chtěl otevřít složku, kam jsem stáhnul soubor z internetu přímo ze stahovacího dialogu, objevila se pouze hláška: "s jakou aplikací se tato akce má provést?!" Zdá se to jako samozřejmost, ale v 10.04 to konečně funguje.

Poslední poznámku bych měl k Flashi. O tom, že je to nedotažený kus softwaru zejména pro Linux a Mac OSX není pochyb (narazil jsem i na zajímavý článek na jednom českém blogu s titulkem "Proč Flashplayer pro Linux stojí za starou belu"). Pod svobodnými ovladači v Kubuntu nepoužitelné, fullscreen trhaný, ale po doinstalování proprietálních ovladačů naprosto bez problémů (v mém případě nVidia).

Kubuntu mě až na pár mušek příjemně překvapilo a pro fanoušky KDE, kteří si poradí s občasným problémkem v KPackageKitu a oželí integrované sociální funkce a vychytávky (s UbuntuOne se dá nějak poprat), se kterými přichází nové Ubuntu, je to opravdu dobrá volba. Počkejme si ale raději ještě týden (dnes vyšlo RC) na finální verzi a věřme, že bude všechno odladěno, tak jak má. Vždyť i Kubuntu 10.04 je LTS! Osobně se hodně rozmýšlím, jestli půjdu od této nové verze do Ubuntu nebo Kubuntu!

2 komentáře:

  1. zajimave. pripomina mi to moje testovani, ktere jsem provadela na stejne verzi a jeste jsem ho nejak nestihla zverejnit. souhlasim s tim, ze prostredi je velmi pekne, ale design kubuntu proste neni muj salek kavy, je tam prilis mnoho "skla a kovu"...

    OdpovědětVymazat
  2. Kubuntu/KDE ač krásné, je opravdu takové chladné a prázdné. Ubuntu je hodně osobité, a je za ním vidět ta péče a tvůrčí přístup Canonicalu, tady mi to prostě chybí a hůře se s ním sžívám. Uvidím, kam se nakonec přikloním, ještě jeden týden tomu minimálně dám.

    OdpovědětVymazat