sobota 9. října 2010

Linux Mint Debian Edition - Debian s větrovou příchutí!

Vydavatelé Linuxu Mint překvapili a na začátku září svět spatřil novou odnož větrového Linuxu - Debian Edition (dále jen LMDE). Mint se až doposud soustřeďoval výhradně na deriváty Ubuntu, proto mi zvědavost nedala spát a rozhodl jsem rozbalit ISO na flashku a vyzkoušet.

Trocha nejnutnější teorie

Ubuntu sice staví také na Debianu, dnes jsou obě distra až na stejný balíčkovací systém od sebe poměrně vzdálená. Ubuntu je jednoduché nejen z pohledu ovládání, ale také přehledné z pohledu vývoje - zkrátka šestiměsíční cyklus vydání a dvouletý cyklus u vydání s dlouhodobou podporou (LTS).

Debian má tři hlavní větve:
- Stable (stabilní) - v současnosti verze 5 "Lenny", pečlivě (dlouhodobě) testované ale neaktuální balíčky; nástupce Lennyho bude 6 "Squeeze"
- Testing - testovací verze, aktuální verze balíčků, 
- Unstable (nestabilní) - "Sid" - vývojová verze systému, pro pokročilejší uživatele a vývojáře, nevhodná pro běžnou denodenní práci.

Základem LMDE je právě verze "Testing", pro kterou jsou charakteristické tzv. "rolling updates". Debian testing je tudíž stále udržován aktuální (updaty jsou časté a ve větším množství). Systém můžete mít na počítači klidně několik let, aniž by byla nutná jakákoliv přeinstalace kvůli novým funkcím. Neustále roluje. Ke stažení je pouze Gnome 32-bitová verze (poznámky k vydání). O vytvoření 64-bitového sestavení není zatím rozhodnuto. 64-bitová  verze.

LMDE v praxi

Po spuštění Live verze LMDE na první pohled vůbec nerozeznáte od klasického Mintu 9 (Isadory). Stejný vzhled, stejné rozšiřující Mint Tools, úplně stejné logo, GTK téma. Všechno funguje out-of-box (kodeky apod.) dle zvyklostí Mintu.

Po bližším ohledání tu na určité rozdíly pod pokličkou narazíte - instalátor je poněkud jednodušší než Ubiquity installer používaný ve standardním Mintu (a Ubuntu). Tím druhým rozdílem je absence výběru nesvobodného ovladače grafiky jedním klikem. LMDE zkrátka preferuje svobodný ovladač a proprietální (uzavřený) je nutno instalovat ručně.

Rolling updates:
K dnešnímu dni se nabídka aktualizací pohybuje okolo čísla 45O!, na to si uživatel LMDE zkrátka musí zvyknout. Nejrozumnější cestou je tak záplaty "ignorovat" a aktualizovat párkrát měsíčně. Ničemu to určitě neškodí (krom kritických bezpečnostních záplat).



Mint tools rozšiřující funkčnost LMDE:
- mintBackup - zálohování a obnova souborů a softwarového výběru,
- mintInstall - software centrum obsahující uživatelské hodnocení aplikací,
- mintUpdate - aktualizační program, čísluje aktualizace dle důležitosti a stability,
- mintUpload - slouží k uploadu (sdílení) souborů.

LMDE mě pozitivně naladil a i když je před ním ještě dlouhá cesta, je to způsob jak přiblížit Debian méně pokročilým uživatelům zvyklým na pohodlí klasického Mintu nebo Ubuntu. I přes "Testing" základ je distribuce pro běžné použití docela dobře stabilní a použitelná. 

Otázkou je, jak bude v LMDE řešena situace, až se Testing dostane do fáze "Stable" a stane se z něj Squeeze, protože pak by se přelilo velké množství balíčků z Unstable do verze Testing. To by mohlo mít negativní dopad na "stabilitu" Testing verze. To je ale jen jedna s mnoha otázek pro další vývoj LMDE. Přejít z Testing na budoucí Stable (Squeeze) nebo dokonce Unstable změnou repozitářů by neměl být problém.

1 komentář:

  1. Linux Mint je najlepsi Linux aky som kedy mal odporucam hlavne ludom co prechadzaju z windowsu. :-) Nainstalujete a idete nic nemusite robit... :-)

    OdpovědětVymazat