neděle 23. listopadu 2008

Tweakujeme Ubuntu

Mnozí z nás co přešli z Windows na Linux jistě znají známý nástroj TweakUI od MS, pomocí něhož se daly upravit nejrůznější skrytá nastavení systému. V Ubuntu nejsme o nic ochuzeni - existuje nástroj Ubuntu Tweak (aktuálně ve verzi 0.4.3). Ubuntu Tweak není ovšem narozdíl od TweakUI vydávan samotnými tvůrci systému, přesto je však lokalizován do češtiny. Pro snadnou instalaci a zahrnutí do kontroly aktualizací stačí mezi zdroje softwaru přidat a aktivovat tento repozitář:

Pro Interpid Ibex:
deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ubuntu intrepid main #Ubuntu Tweak (Ubuntu 8.10)

Pro starší Hardy Heron:
deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/ubuntu hardy main #Ubuntu Tweak (Ubuntu 8.04)

Pak jen stačí v Synapticu nalézt a nainstalovat balíček ubuntu-tweak. Po instalaci se poté objeví v menu Aplikace/Systémové nástroje.

Na prvním screenshotu je vidět základní uvítací obrazovka Ubuntu Tweaku s přehledem základních funkcí. Vlevo se nachází panel, který řadí jednotlivé skupiny nastavení. Šedé jsou ty, které mají další větvení:


Nyní podrobněji k jednotlivým volbám:

Počítač - obsahuje podrobné informace o systému, desktopovém prostředí, procesoru, paměti, rozložení klávesnice apod.

Aplikace je první velice zajímavou částí, obsahuje tyto čtyři větve:
Přidat/Odebrat - aplikace třetích stran tříděné dle kategorií, můžete instalovat např. Operu, Skype, VirtualBox, Wine, VLC media player, Compiz a další:

Source Editor - (po odemčení rootovým heslem) detailní správa veškerých repozitářů Ubuntu
Zdroje třetích stran - (po odemčení rootovým heslem) - umožňuje přidat zdroje např. OpenOffice, vývojových verzí Firefoxu, vývojových verzí Amaroku, linuxové zdroje Googlu, Medibuntu (multimediální kodeky) apod. Každopádně velice zajímavé pro testery různých buildů aplikací.
Čistič balíků - (po odemčení rootovým heslem) - odebrání nepoužívaných balíčků (např. pokud zůstanou po odinstalaci některých aplikací), mazání vyrovnávací paměti.

Spuštění se dělí na dvě větve:
Sezení - volby splash-screenu, automatické ukládání změn sezení apod.
Automatické spuštění - přehled všech aplikací spouštěných po startu systému, možnost snadno vypnout, přidat, odebrat dle libosti...


Plocha se dělí na čtyři větve:
Ikony - zobrazení ikon koše, počítače, sítě apod. na ploše, zajímavá volba "Použít domovskou složku jako plochu".
Okna
- motivy Metacity, průhlednost oken aktivních a neaktivních, ovládání oken myší
Compiz Fusion - umožňuje nainstalovat a konfigurovat akceleraci desktopu
Gnome - zamykání panelů, animace panelů, oznamovací část, ikonka menu aplikace.

Osobní
je rozvětvena nejvíce:

Osobní složky - nastavení složek v /Home
Šablony
- velice šikovná část, kam si můžete přetahovat především své šablony do OO.org, do místní nabídky je pak přidána volba "vytvořit dokument",

Skripty - podobná filozofie jako u šablon, týká se rozšiřujících šablon do správce souborů Nautilu. Zkratky - nastavení až 12 speciálních klávesových zkratek pro aplikace, opět velice užitečné.

Systém

Nautilus - velikost náhledů souborů, zapnutí pokročilého nastavení práv ve vlastnostech souborů, vypalování souborů - ochrana proti podtečení zásobníku apod.
Správa napájení -
povolení uspání do paměti, na disk, zamykání obrazovky

Bezpečnost - zákazy přepání uživatelů, ukládádní na disk, tisku apod.

Závěrem se dá říct, že je to výborný nástroj. Pokud člověk hledá nějaká nastavení v ovládacích panelech ,ví, že zde najde mnohdy to nejužitečnější a nejzajímavější. Nezbývá než Ubuntu Tweak každému doporučit!

2 komentáře:

  1. Přidal jsem ten zdroj software, oznámilo mi to nové zdroje, ale ubuntu-tweak balíček tam není.

    OdpovědětVymazat
  2. V Synapticu by měl být, to je divné. Používáte správný zdroj pro vaši verzi Ubuntu? Jinak ještě je možné stáhnout a nainstalovat manuálně z http://www.getdeb.net/search.php?keywords=ubuntu+tweak (pak nebude možné automaticky aktualizovat)

    OdpovědětVymazat