neděle 16. listopadu 2008

Jak upgradovat OpenOffice.org v Hardym (8.04)

V minulém příspěvku jsem se zmínil o nepřítomnosti nejnovější verze OpenOffice.org 3.0 v základní instalaci Ubuntu 8.10. Odkázal jsem také návod na přidání neoficiálního zdroje softwaru pro automatizovaný upgrade. Dnešní krátký tip věnuju těm, kteří nepřešli na novou verzi Ubuntu a rozhodli se z jakýchkoli důvodů setrvat na současném LTS verzi 8.04 a chtějí snadno upgradovat OpenOffice na nejnovější verzi.

Ubuntu 8.04 je sice distribuce s dlouhodobou podporou, ale po vydání II se jedná pouze o opravy nikoli o nové verze softwaru. V návodech, které jsem odkazoval v minulém příspěvku, se uvádí přidání tohoto neoficiálního zdroje:

deb http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu hardy main

Jelikož jsem již přešel na II, nemůžu posoudit, zda nyní tento zdroj příslušné balíčky obsahuje, ale v době před upgradem tento způsob nefungoval. Jaký je tedy manuální způsob?

  1. ze stránek OpenOffice.cz stáhneme balík OOo_3.0.0_LinuxX86_install_cs_deb.tar.gz
  2. V Synapticu odstraníme starší hlavní balíček openoffice.org-core, čímž se označí k odebrání i balíčky závislé
  3. Rozbalíme stažený balík a přesuneme se do adresáře "DEBS", otevřeme terminál (nastavení adresáře příkazem cd) a použijeme příkaz sudo dpkg -i *.deb, čímž se nainstalují postupně všechny balíčky
  4. Přesuneme se do adresáře "Destkop-integration" a v terminálu zadáme příkaz sudo dpkg -i *.deb, opět se nainstalují všechny balíčky a je hotovo.
Tak jak jsem měl možnost vyzkoušet tento postup, můžu jen dodat, že vzhled takto nainstalovaného OO.o se podobá KDE, takže nepůsobí příliš stylově, ale je to jen drobnost:-) vše je funkční tak jak má.

Download:



Žádné komentáře:

Okomentovat