sobota 18. října 2008

Jak si poradit v záplavě informací na internetu aneb delikátní záložkování

Poslední dobou mi začal připadat seznam oblíbených položek v mém Firefoxu jako opravdová a nepřehledná záplava. Tak jsem začal koumat, jak si záložky lépe zorganizovat, setřídit do kategorií tak aby vše rychle našel. Existují sice programy či doplňky programů, které se dají docela dobře použít, ale co když cestujete, pendlujete mezi počítači a chcete mít stejně setříděné kdekoli "na světě"? Tuto otázku si kladli jiní uživatelé dávno přede mnou a vytvořili komunitní síť del.icio.us.

Dnes již je tato síť velmi populární a i když není lokalizována do češtiny, našla si oblibu i v naší domovině. Na českém internetu vzniklo několik klonů - např. jagg.cz anebo linkuj.cz. Je na vás, kterou z těchto služeb zvolíte. Osobně jsem sáhl po té nejosvědčenější a nejpoužívanější. Faktorem, který hrál roli v mém rozhodnutí je možnost nainstalovat si rozšíření do Firefoxu 2.0.x - 3.0.x (podporované jsou i IE, Opera a Safari). První co je třeba udělat je zaregistrovat se (registrace je velmi jednoduchá a rychlá). Druhým krokem je pak zmíněná instalace add-onu do prohlížeče, která je ale dobrovolná. Po instalaci se objeví tři nová tlačítka - delicious čtvereček vás přesměruje na vaší internetovou databázi odkazů, což je delicious/"uživatelské jméno", druhé tlačítko otevírá sidebar rozdělený do dvou částí - štítků(tagů) v horní části a příslušných odkazů v dolní části. Třetí tlačítko pak slouží k přidávání resp. tagování odkazů. Když chcete přidat svou oblíbenou stránku mezi záložky, stisknete tag tlačítko a objeví se malý formulář, kde je předvyplněna adresa a název stránky. Zadáte popis stránky a poté to nejdůležitější - klíčová slova neboli tagy. Často se stane, že už někdo z komunity delicious před vámi stejné stránky přidával a tak se vám ty nejpoužívanější tagy nabídnou. Nic ale nebrání v zadání nějakého to klíčového slova navíc. Tak jakmile uložíte, objeví se tato položka v sidebaru. V jednoduchosti je síla - ačkoli se zdá design delicious strohý, je velmi přehledný.

Další podstatnou funkcí je vyhledávání a třídění jak ve vašem seznamu, tak v globálním seznamu delicious. Potěší i možnost importovat a exportovat záložky z a do prohlížeče a samozřejmě odkazy označovat za zcela soukromé nebo plně sdílené s komunitou. Delicous opravdu stojí za vyzkoušení!

Download:

Sada screenshotů převzata z tutoriálu Delicous.com (omlouvám se, že jsou z Widlí:-))



Žádné komentáře:

Okomentovat