pátek 19. září 2008

Ubuntu pohledem linuxového začátečníka – část II. Instalujeme a testujeme nanečisto

Jedna z věcí, které se mi na Ubuntu velmi líbí je snadná a rychlá instalace systému. A možnosti vyzkoušení před vlastní instalací naostro jsou různorodé:

LiveCD

Jednoduše vypálené ISO Ubuntu (např. pomocí Nera) na CD vložíte do mechaniky, restartujete a spustíte Ubuntu z Live image - nenarušíte tím žádné své stávající nastavení nainstalovaných operačních systémů. Jistá omezení tu však existují - především pomalost kvůli průběžnému načítání dat z CD), nemožnost doinstalovat další programy a trvale ukládat soubory do systémových a uživatelské složky v Ubuntu, (trvale ukládat můžete na NTFS či FAT disky). Naopak nemusíte nic nastavovat a vše si bez potíží vyzkoušet. Jediné co musíte před použití této metody udělat je nastavit bootování z optické mechaniky v BIOSu. Přímo z nabootovaného LiveCD lze jedním kliknutím spustit ostrou instalaci. Možností LiveCD či DVD dnes využívá drtivá většina linuxových distribucí.


Virtualizace

Pokud máte dostatek operační paměti a výkonný stroj, můžete si nainstalovat program, který dokáže vytvořit "virtuální stroj". Tedy PC s virtuálním diskem (vyhrazeným místem na fyzickém disku), které je virtuálně spuštěno pod stávajícím systémem. Programy existují ve verzích jak pro Mac OS X, tak pro Windows i Linux. Příkladem komerční aplikace je VMware Fusion, za kterou si musíte připlatit anebo poměrně zdařilý freeware VirtualBOX, který prozatím nemá tak širokou podporu harwaru, především si na něm zatím nevyzkoušíte akcelerované linuxové prostředí. Ve VirtualBoxu však můžete jinak systém používat bez překážek, i když v "mantinelech" virtualizačního programu.


Wubi

Wubi mě po uvedení Hardy Heron doslova dostalo, něco podobného nenabízí žádná jiná linuxová distribuce. Právě od této verze je obsažena tato utilita přímo již v instalačním CD. O co jde? Představte si instalaci a odinstalaci linuxu jako běžné win aplikace bez nutnosti rozdělování HDD a přitom provozovat dual-boot společně s Windows. Pokud máte ISO obraz Ubuntu 8.04 vypálené na CD, pak jen vložíte do mechaniky a vyberete možnost nainstalovat v rámci Windows, pakliže jste nevypálili, stačí pouze zkopírovat ISO obraz do stejné složky se staženým Wubi.exe a spustit. Musíte mít alespoň 5GB volného místa na disku, 256MB RAM a podporované jsou kromě Windows ME a 95 všechny novější verze. Zadáte pouze jazyk, konkrétní odnož resp. uživatelské rozhraní Ubuntu a vyhrazené místo na disku, jméno uživatelského účtu s heslem a můžete spustit instalaci. Poté se počítač restartuje a dostanete se k výběru operačního systému. Nutno ještě dodat, že si Wubi i vlastní instalátor Ubuntu v průběhu stahuje některé balíčky vč. jazykových z internetu. Více na přiložených screenshotech:






Výhodou instalace pomocí Wubi je, že můžete systém opravdu využívat bez jakéhokoli omezení. Ubuntu běží ve své vyhrazené složce na disku formátovaném na NTFS spolu s Windows. Nehodí se ale na dlouhodobější používání, chod na NTFS je bez potíží, jenom je občas trochu pomalejší.


2 komentáře:

  1. ahoj
    pěkný článek. třeba někdy vyzkouším, ale více mě láká kubuntu. KDE prostředí mě připadá přívětivější.
    Johnas

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. Samozřejmě, i pro vyzkoušení Kubuntu se dá Wubi použít:-)

    OdpovědětVymazat