pátek 5. září 2008

Google Chrome - další účastník boje prohlížečů na obzoru?

Na okamžik přerušuji úvodní seriál o Ubuntu. Před pár dny Google překvapil a vydal svůj vlastní internetový prohlížeč. Proč tvrdím, že překvapil? O Googlu je totiž známo, že dlouhá léta podporuje Firefox samozřejmě výměnou za výchozí využívání jeho vyhledávacích služeb. Betaverze Chrome je zatím ke stažení pouze pro Windows XP/Vista. Google ovšem chystá i verzi pro Linux a MacOS X, podle některých náznaků však bude zveřejněna s delším odstupem od verze pro Windows.


Prohlížeč vyvolal mohutnou vlnu zájmu a nejrůznějších testů. Bohaté diskuse se objevily na všech známých internetových serverech. Vyvolal však také vlnu kontroverze jednak spojenou s licenčními podmínkami a okrajově také s utilitou GoogleUpdate, která jaksi zůstane v systému po odinstalaci. Po vlně kritiky se Google rozhodl tento sporný paragraf licenčních podmínek:
"Odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci k reprodukování, přizpůsobování, upravování, překládání, publikování, veřejné prezentaci a šíření jakéhokoli Obsahu, který předložíte, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím. Výhradním účelem této licence je umožnit společnosti Google zobrazovat, šířit a propagovat Služby a může být odvolána pro určité Služby, jak je definováno v Dalších smluvních podmínkách těchto Služeb."
nahradit tímto:

"K Obsahu, který odešlete, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím si ponecháváte autorská práva a jakákoli jiná práva, která ohledně tohoto Obsahu vlastníte."

Také se zřejmě našel recept na odstranění GoogleUpdate.

Díky využívání dual-bootu s Windows XP jsem Chrome vyzkoušel. Instalace je opravdu snadná a v podstatě bezobslužná, stáhnete malinký instalátor o velikosti cca 200kB a zbytek souborů si instalátor natáhne z internetu Poté Vám dá možnost importovat záložky z Firefoxu anebo Internet Exploreru a můžete začít surfovat. Zajímavé je však to, že se Chrome uvelebí v právě aktivním uživatelském profilu a ostatní uživatelské účty ve Windows jsou o tento program ochuzeny.

Uživatelské rozhraní je v pravdě dosti spartánské, nicméně se zřejmě Google strefil do noty uživatelů, kteří chtějí snadné ovládání, nechtějí pátrat v nepřehledných záložkách nastavení, chtějí zkrátka nainstalovat a prohlížet webový obsah.

Mé předběžné hodnocení Chrome:

Přednosti:
  • Rychlost načítání webu - k tomu využívá technologie WebKit (podobně jako Apple Safari, nebo linuxový Konqueror)
  • Jednoduchost a přehlednost ovládání
  • Podpora hojně využívaných služeb Googlu
  • Ze všech prohlížečů převzal to nejlepší - např. z Apple Safari "mód private browsing" (který se objevil mimojiné ve vývojových verzích nového IE8 a tato vlastnost Chrome přesvědčila Mozillu o přidání této funkce do připravovaného Firefoxu 3.1), nebo např. z Opery prohlížení otevřených záložek v matici (uživatelé Firefoxu znají SpeedDial).
  • Svěží vítr do konkurečního boje IE vs. Firefox vs. Opera vs. Safari
  • Pro někoho bezobslužná instalace do uživatelského profilu
Nedostatky:
  • Velká paměťová náročnost
  • Prozatím není verze pro Linux
  • Obtěžující GoogleUpdate utilita
  • Pro někoho bezobslužná instalace do uživatelského profilu
  • Nemožnost doinstalovat rozšíření (alespoň zatím)
  • Jednoduchost ve stylu Chrome nemusí sednout každému
Závěrem bych doplnil jen to, že Chrome si vydobyl za pár dní pozice (patrně zejména díky vlně testování), které Opera nedokáže překonat dlouhé měsíce - viz. níže market share z pátku 5/9/2008 dle serveru Clicky. Co myslíte Vy, jak si povede v budoucnu?







Žádné komentáře:

Okomentovat