neděle 26. září 2010

Ubuntu 10.10beta - přehled novinek

Po delší době se opět hlásím s přehledem těch hlavních novinek nadcházejícího vydání oblíbené distribuce Ubuntu. Krátce jsem k tomu otestoval LiveCD s beta-verzí. Finální verze bychom se měli dočkat již 10. října, tedy přesně za 14 dní...

Instalátor:
- přepracovaný design zaměřený na jednoduchost
- umožňuje nainstalovat uzavřené kodeky už při instalaci vlastního systému (konečně je to napadlo!)

Pracovní prostředí:
- upravena GTK témata Ambiance a Radiance (dělící čára mazi záhlavím okna a menu nabídkami, ovládací tlačítka, přidáno zase trochu více oranžové)
- nové tapety, které jsou ještě povedenější než v Lucidovi - stáhnout si je můžete zde
- Sound menu - zatím podporuje pouze Rhytmbox a Banshee - nyní zobrazuje obal alba, tlačítka pro přesun vpřed a zpět a pauzu)
- připravuje se nový bezpatkový "Ubuntu font" (v beta verzi není zatím dostupný)
- změna klienta Bluetooth - nyní už neumožňuje BT úplně vypnout, hodnotím jako změnu k horšímu pro uživatele přenosných věciček (zkrátí pracovní dobu na baterii)

Až na ty škaredé oranžové flekance nerozeznatelné od Lucida

Software center:
- nyní umí sledovat historii instalací, odinstalací a updatů programů
- umožňuje nákup aplikací - zatím je dostupná pouze jedna (hra Hello X Adventure)
- přehled nově přidaných a přehled doporučených aplikací


Změny ve výchozích aplikacích:
- Gnome dospělo do verze 2.32
- správce fotek F-Spot byl nahrazen Shotwellem (změna k lepšímu jak ve funkčnosti tak kvůli nutným Mono knihovnám v případě F-Spotu)




Novinky jsou to určitě zajímavé a je vidět, že Ubuntu neusnulo na vavřínech a snaží se dál rozvíjet. Zatím se mi do přeinstalování Lucida nechce, přeci jenom je to LTS. Asi jsem poslední dobou trochu zlenivěl:-) V některém z příštích článků bych se chtěl podrobněji podívat na pracovní prostředí Unity, tedy novinku v prostředí pro netbooky.

2 komentáře:

  1. zajimavy clanek, hlavne semi libi zdurazneni rozdilu oproti predchozim verzim. ale stejne se mi do reinstalu nechce, i kdyz podpora verze Jaunty s rijem skonci... snad pozdeji, ted neni cas a chut :(

    OdpovědětVymazat
  2. díky za pochvalu, budu se to tu snažit zase trochu oživit. Ten upgrade bych ti radil alespoň na 10.04..., co nevidět totiž zavřou repozitáře http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50524.0/topicseen.html

    OdpovědětVymazat