sobota 31. ledna 2009

Vylepšený souborový systém exFAT pro flashdisky od Microsoftu a co s ním v Linuxu?

Microsoft přinesl v prvním opravném balíku pro Windows Vista podporu vylepšeného souborového systému určeného pro flashdisky a paměťové karty - exFAT (označovaný také jako FAT64). Tento týden přinesl podporu také pro Windows XP, a to formou volně stažitelného updatu. Hlavní výhody tohoto systému spočívají v lepší ochraně proti poškození dat při přerušení zápisu a zvyšuje počet souborů v jedné složce nad jednu tisícovku. Tedy implementuje některé výhody NTFS, ale není tak robustní jako NTFS, tudíž nezabere tolik z omezené kapacity flashdisku.

Pídil jsem se po tom, zda bude fungovat v Ubuntu 8.10. Jak je vidět na screenshotu dole, Ubuntu svazek nerozpozná a nedokáže připojit. Tedy zpětná kompatibilita s FAT32 žádná a k tomu si neodpustím poznámku, že Microsoft nepochopitelně neuvedl tento update jako automatický a také ignoruje ostatní verze systému Windows (zejm. stále využívané dvoutisícovky).


Podpora v Linuxu oficiálně neexistuje a zatím jsem nikde neobjevil informaci, zda se na ní pracuje anebo kdy by měla být. Nicméně jeden nadšenec se na vlastní pěst pokusil driver vyvořit. Jak jsem z diskusního fóra vyčetl, nefunguje stoprocentně a pouze read-only - více info zde. Stačí dodat, že dokud nebude podpora ve Windows a v Linuxu na 100%, tak jej nikdo používat nebude:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat